ZANIMLJIVA PUTOVANJA

Pogledajte opise predela širom planete. Fotografije destinacija i video snimci prelepih sunčanih plaža Kopakabane, Varadera, Honolula, Šarm El Šeika, Kušadasija, Rodosa, Santorinija,Fetije, Bodruma.Pogledajte velelepne zamkove i parkove Edinburga, Glazgova, Londona, Praga, Bavarske.Šetnja predivnim trgovima Rima, Barselone,romantične vožnje gondolama kroz Veneciju, učite italijanski jezik.

недеља, 30. март 2008.

 

RIM-GRAD ISTORIJE I ROMANTIKE

Dolazak u Rim predstavljao je veliko uzbuđenje. Već u prvom susretu se oseća veličina grada u svakom pogledu – istorijski, prostorno-fizički, demografski, u pogledu multikulturalnosti...


U pitanju je zaista evropska metropola. Aerodrom, železnica, metro i autobusi – ukoliko nisu u štrajku – funkcionišu savršeno – prati se red vožnje u minut, vozila su čista, očuvana i skoro nezamisliva za naše uslove. Zahvaljujući kapacitetima i učestalosti prevoza – ne postoje gužve, ili bar ne na onaj način na koji smo mi navikli.

Ipak, Rim ne deluje kao bezbedan grad. Veliki broj izuzetno upornih, čak agresivnih uličnih preprodavaca, ali i prosjaka i skitnica, navode vas na oprez. Duh grada je teško osjetiti odmah, možda upravo i zbog velikog broja stranaca koji u Rimu žive, snalazeći se na razne načine.

Ukoliko govorimo o istorijskim i kulturnim znamenitostima – one se nalaze na određenim udaljenostima i ne čine celinu (kao što je recimo slučaj u Firenci, zatim – nastale su u raznim istoriskim periodima, tako da se i zbog toga doživljavaju pojedinačno. Ipak - i to ima liepu stranu – svaki objekat, kompleks ili trg je nešto novo, nešto što vas na svoj način oduševi.Značajni objekti su češto «ušuškani» u gradsko tkivo i bukvalno vas iznenade kada se odjednom stvore ispred vas (Panteon, Fontana Di Trevi, Vestin hram, Santa Maria Mađore,...). Naravno, izuzimaju se fizički ogromni objekti koji se lako mogu sagledati sa velikog broja mesta u gradu – Koloseum, Crkva Sv. Petra (Vatikan) , Vitoriano,...


Trgovi su manje ili više živi, ali u decembru okupljanja kao npr. na stepenicama na Španskom trgu baš i nisu uobičajena, što opet ne smeta trgu da odiše svom svojom ljepotom. Nasuprot tome – trg Navona je dobio ulogu pijace. Bio je prekriven tezgama sa ukrasima za jelke, maskama i sličnim stvarčicama. Nažalost – predivni prostor se u svemu tome izgubio i bilo ga je jako teško sagledati.Poseban utisak ostavile su fontane pored kojih ljubitelji zvuka vode mogu satima da uživaju. Izdvaja se Fontana di Trevi koja je, po mom skromnom mišljenju, najlepša ujutru, pre devet časova, jer tada tu još uvijek nikoga nema i ceo prostor deluje čarobno.

Grad je možda još lepši noću – vrlo liepo je osvetljen i dobija novi izgled. Sve je otvoreno do uveče (kafei uglavnom do oko ponoći), tako da aktivnost grada sa dolaskom mraka ne prestaje. Intenzitet saobraćaja je veliki i vozi se dosta brzo. Postoje i široke ulice , prilagođene takvom saobraćaju, ali i delovi starijeg jezgra grada sa krivudavim ulicama koje savlađuju česte uspone Rima (poznato je da leži na 7 brežuljaka). I pored toga – pešački saobraćaj se neometano odvija.U samom gradu se nema osećaj da kroz njega protiče reka – jednostavno nije dovoljno iskorišćena i pored nekoliko prelepih mostova. Postoji i premošćeno ostrvce, ali ni ono izgleda ne dobija pažnju koja bi mogla da mu se posveti.

Vatikan – država u državi – odiše posebnim duhom. U pitanju su strogost, ozbiljnost, poštovanje ,... U ostalom – kako i priliči. Izuzev izuzetnog kompleksa sa centralnom crkvom Sv. Petra, treba pomenuti i predivne vrtove koji se tamo nalaze.Rim se identifikuje i sa Katoličkom crkvom, a na tronu rimskog episkopskog sedišta se nalazi papa. Deo Rima je država Vatikan, koji predstavlja suverenu teritoriju Svete stolice, a ujedno i najmanju naciju na svetu.

Rim (it. Roma) je glavni grad Italije i regiona Lacio, takođe i najveći i najbrojniji grad u Italiji sa oko 2,7 miliona stanovnika (u decembru 2006. godine). Grad se nalazi na zapadu centralnog dela Apeninskog poluostrva, na mestu gde se reka Anijen uliva u Tibar. Gradonačelnik Rima je Valter Veltroni.

Rim, Caput mundi („Prestonica sveta“), la Città Eterna („Večni grad“), Limen Apostolorum („Apostolski prag“), la città dei sette colli (Grad sedam brežuljaka) ili jednostavno l'Urbe. Grad je u potpunosti moderan i kosmopolitski. S obzirom da je Rim jedna od nekoliko evropskih prestonica koje su pregurale Drugi svetski rat relativno neoštećene, centar Rima je zadržao karakter suštinske renesanse i baroka. Istorijski centar Rima se nalazi na listi Svetske kulturne baštine UNESKO-a.

Jedan od simbola Rima je Koloseum (70-80), najveći amfiteatar ikada izgrađen u Rimskom carstvu. Ovaj objekat je imao kapacitet od 50.000 posetilaca i koristio se za borbe gladijatora. Lista veoma značajnih spomenika antičkog Rima uključuje Forum, Domus Aurea, Panteon, Trajanove stubove, Trajanovu tržnicu, Rimske katakombe, Circus Maximus, karakalanska kupatila, Konstantinovu kapiju, Cestijusova piramida, Bocca della Verità.Rim je bio svetski centar Renesanse, koja je ostavila dubok trag na sam grad. Najimpresivniji primerak renesansne arhitekture u Rimu je Mikelanđelova Piazza del Campidoglio са Palazzo Senatorio koja je sedište gradske vlade. Tokom ovog perioda velike aristokratske porodice Rima su gradile raskošne građevine kao što je Palazzo del Quirinale, koja je sada sedište predsednika italijanske republike, Palazzo Venezia, Palazzo Farnese, Palazzo Barberini, Palazzo Chigi, sedište italijanskog premijera, Palazzo Spada, Palazzo della Cancelleria, Villa Farnesina. Rim je poznat i po velikim i veličanstvenim trgovima, obično ukrašenim sa obeliscima, koji su uglavnom izgrađeni u XVII veku. Glavni trgovi su Piazza Navona, Piazza di Spagna, Campo de' Fiori, Piazza Venezia, Piazza Farnese i Piazza della Minerva.

Najizrazitiji predstavnik barokne umetnosti je Fontana di Trevi arhitekte Nikole Salvija. Ostala značajna mesta baroka iz sedamnaestog veka su Palazzo Madama, sedište italijanskog Senata i Palazzo Montecitorio, sedište Poslaničkih klubova Italije. 

Rim je 1870. godine postao prestonica nove Kraljevine Italije. Od tih godina dominantan stil gradnje postaje neoklasicizam koji je svoje uzore nalazio u Antici. U ovom periodu su izgrađene mnoge palate koje su ugostile ministre, ambasadore i druge vladine agencije. Jedan od najpoznatijih spomenika iz neoklasicizma u Rimu je spomenik Viktoru Emanuelu II odnosno "Olatar otadžbine" u kome se nalazi grob Nepoznatog Vojnika koji predstavlja 650.000 Italijana koji su pali u Drugom svetskom ratu.Centar Rima je okružen velikim zelenim površinama i raskošnim antičkim vilama, koje su ostaci krune vila koje su okruživale papski grad. Mnoge od njih su značajno razorene kroz špekulacije sa nekretninama krajem 19.veka. Od preostalih je naznačajnija „Villa Borghese“, sa velikom pejzažnom baštom koja je izgrađena u naturalističkom engleskom stilu iz 19. veka. Ta bašta sadrži brojne zgrade, muzeje (Galerija Borgeze) i atrakcije. Ostale značajne su „Villa Ada“ najveći javni panoramski park u Rimu, „Villa Doria Pamphili“, druga po veličini sa površinom od 1.8 km², „Villa Torlonia“, blistavi primer Art Nouveau-a, koja je bila rimska rezidencija diktatora Benita Musolinija, „Villa Albani“ u koju je Alesandro Kardinal Albani smestio svoju kolekciju antikviteta.Rim je važan muzički centar. U njemu se nalazi Nacionalna akademija Santa Cecilija (osnovana 1585.) za koju su izgrađene nove koncertne dvorane u Parku muzike (Parco della Musica). U Rimu se nalazi i opera Teatro dell'Opera di Roma, i više manjih muzičkih institucija. Rim je bio grad domaćin Pesme Evrovizije 1991. godine, i MTV evropskih muzičkih nagrada 2004. godine. U Rimu se nalaze studiji Cinecita koji su praktički središte italijanske kinematografije i u kojima su snimani mnogi poznati filmovi.

Studije je 1937. godine osnovao fašistički diktator Benito Musolini, a studije su izbombardovali Saveznici tokom Drugog svetskog rata. Mnogi svetski poznati filmovi su ovde snimljeni od 1950-ih (kao Ben-Hur), a sami studiji se od tog vremena najviše povezuju sa rediteljem Federikom Felinijem.Najstariji muzeji u Rimu su Kapitolski muzeji iz 1471. koji se nalaze na Kapitolu, i koji uz Vatikanske muzeje sadrže najveće i najvažnije umetničke kolekcije u gradu.

U Vili Đuliji, ladanjskoj kući pape Julija II koja je izgrađena sredinom 16. veka, nalazi se značajna kolekcija etruščanske i antičke rimske umetnosti. U blizini se nalazi i Vila Borgeze u kojoj se nalazi znamenita galerija u kojoj se nalazi većina umetnina iz kolekcije porodice Borgeze.

U Nacionalnom muzeju u Rimu kojeg je projektovao Mikeelanđelo nalaze se važne grčke i rimske umetnine. Važne galerije slika nalaze se u palatama Dorija Pampili, Kolona i Barberini, a u Venecijanskoj palati nalazi se veliki broj umetnina od ranohrišćanskog razdoblja do renesanse

Od 1980-ih studiji su privatizovani. I u novije vreme ovde su snimani poznati filmovi i serije, kao Bande Njujorka i serijal Rim.

Na 25 km od Tirenskog mora, u delu gde je reka Tibar najdublja, na sedam brežuljaka, nalazi se večni grad Rim. Kada jednom posetite i vidite Rim budite sigurni da ćete imati želju da ga opet vidite. 

U samom centru Rima, između čuvene Fontane di Trevi i Piazza Venezija, nalazi se poznati „Time elevator“, bioskop u pet dimenzija (5D). To je prava vremenska mašina koja Vas vodi kroz istorijsko putovanje i nastanak grada Rima. Na samom ulazu dočekuje Vas slika Julija Cezara iz koje, posle samo nekoliko minuta, u vidu iluzije izlazi sam Julije Cezar u prirodnoj veličini i počinje da priča šta ćete sve doživeti i videti. Saznaćete  legendu o Romulu i Remu, videćete kako su bačeni u Tibar i naćićete se usred šume sa čoporom vukova. Videćete Brutovu izdaju i ubistvo Julija Cezara. Kroz vremensko virtuelno putovanje doživićete rekonstrukciju Sikstinske Kapele i Koloseuma. Živećete i stvaraćete  s Mikelanđelom i ukrašavati svod Sikstinske kapele 1534. godine, a od 1546. gledaćete kako oslikava kupolu Svetog Petra. Naćićete se u renesansnom i baroknom Rimu, a u jednom trenutku pacovi će trčati svuda oko Vas. Doživećete zemljotres, paljenje i rušenje Koloseuma, a možete biti i mokri od oluje. 

Sve ove iluzije i iskustvo projektovane su na tri velika panorama-platna uz dobar suraund zvuk i emituju se na šest jezika. Ovaj spektakularni šou emituje se oko sat vremena i morate imati najmanje pet godina da bi Vas pustili da doživite i vidite sve ovo. 

Do “Time elevatora” stiže se autobusom sa  stanice "Termini", a karta po osobi košta 11 evra. Ako poželite da se odmorite od napornog razgledanja Rima obavezno svratite ovde jer ćete za kratko vreme naučiti puno toga o Rimu. 

Rimljani su jako ljubazni, spremni da pomognu i objasne, ali tu postoji jedan problem – jako slabo znaju engleski, većina ni malo, tj. bilo koji strani jezik. Postoji određeni broj ljudi koji zna španski, ali opet - zato što im je to maternji jezik.

Ukupni utisak iz Rima je sledeći - nepoštovanje samog grada od strane njegovih žitelja umanjuje mu lepotu, ali ono što grad pruža, pogotovu ljubiteljima athitekture i istorije – zaista ga čini večnim.

Ознаке: , , , ,


Архиве

30 март 2008   12 октобар 2008   12 април 2009  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Пријавите се на Постови [Atom]