ZANIMLJIVA PUTOVANJA

Pogledajte opise predela širom planete. Fotografije destinacija i video snimci prelepih sunčanih plaža Kopakabane, Varadera, Honolula, Šarm El Šeika, Kušadasija, Rodosa, Santorinija,Fetije, Bodruma.Pogledajte velelepne zamkove i parkove Edinburga, Glazgova, Londona, Praga, Bavarske.Šetnja predivnim trgovima Rima, Barselone,romantične vožnje gondolama kroz Veneciju, učite italijanski jezik.

уторак, 14. април 2009.

 

ALANJA ATRAKTIVNO TURSKO LETOVALIŠTE

Posetioce Turske, koji često misle da o ovoj zemlji uglavnom sve znaju, svakako će iznenaditi i očarati njen vrtoglavi razvoj, posebno turističkih mesta. Alanja je jedno od najatraktivnijih mesta za letovanje u Turskoj.

Želim da vas upoznam sa Alanjom. Ovo mesto se nalazi oko 120 kilometara od Antalije, i okruženo je prelepim borovim šumama i stenovitim brdima. Veličanstveni hoteli, mnoštvo barova, restorana i diskoteka čine nezaboravnim noćni život u ovom mestu od oko 80.000 stanovnika. Ljudi su prilično moderni i prilagodljivi, za razliku od stanovnika ruralnih delova Turske za koju kažu da još živi u duhu prošlog vremena.
Mnogima će prijati jutarnje kupanje i šetnja po plaži uz nezaboravan izlazak sunca i još fascinantniji zalazak. Toplo more, relativno čiste plaže, vožnja turističkim brodićima i skakanje sa palube u plave dubine svakako ostavljaju jedinstven utisak o odmoru.

Neki kažu da je Kleopatrina plaža najlepša, ali ja vam preporučujem da iznajmite vozilo i pođite duž obale jer ćete naći mnogo lepših i zanimljivijih mesta. Putevi su dobri, a ono što ćete videti, recimo na putu za Antaliju, jesu ogromni objekti koji se grade, što hoteli, što tržni centri i firme, polja kukuruza i plastenika koji se navodnjavaju, iako zbog stenovitog područja malo šta može da uspe.

Iznajmljivanje automobila za tri dana u proseku košta oko 60 evra, ali ima i skupljih varijanti. Svuda i za sve je obavezno cenkanje. Izuzetno kvalitetne garderobe (skupe) u Alanji nema, ali se može naći ona malo lošijeg kvaliteta, koje ima u izobilju.
Turista ima sa svih strana, ali najviše Rusa, Poljaka, Čeha, pa i Srba.Posebno bih izdvojila predivne i poučne turističko-istorijske destinacije i ekskurzije, a za početak – tvrđavu u Alanji. Istorijski vrlo značajna, tvrđava datira iz srednjeg veka, vidno je porušena i vraća u vreme vladavine Džingis-kana, moćnog mongolskog vladara. Tvrđava ima dvostruki zid koji je bio brana od gusara koji su vekovima napadali ovo mesto. Legenda kaže da su gusari ispod tvrđave, u kojoj postoje pećine, unosili i skrivali blago. Pogled sa tvrđave je vrlo adrenalinski i može da se oseti blagost u vazduhu dok se gledaju stene u koje udara snažno more. Na samoj tvrđavi se nalazi i poznata vizantijska Crkva sv. Jovana.



Spuštajući se vijugavim uličicama može da se vidi i osmougaona Crvena kula izgrađena 1225, koja je sada pretvorena u Etnografski muzej. Pametno potrošen novac trebalo bi da znači: obiđite značajna arheološka mesta, kao što je, recimo, pećina Damlataš (ili pećina plača). U njoj ćete videti impresivne pećinske ukrase, ogromnu prostoriju i nekoliko manjih kroz koje se prolazi puzeći jer su dosta niske. Priča se da je vazduh u pećini lekovit i to je turistima posebno interesantno: mogu da se vide meštani kako neko vreme provode sedeći u pećini na tradicionalnim jastucima.

Svakako nisu Nijagarini, ali su lepi i atraktivni vodopadi u mestu Manavgat. Miris šume u okruženju i sitne kapljice vode koje padaju na vas čine de se osećate kao da ste na pustom ostrvu gde sunce, priroda, voda i nebo čine magičnim svaki trenutak. Restorani sa pogledom na mali ali lep vodopad i prodavci koji nude raznorazne suvenire za neke su trenuci za sećanje. Svakako, za svakog ponešto... Od čistih i uređenih trgova i parkova, ulica okruženih palmama i prepunih turista, raznoraznih znamenitih lokacija, mnogobrojnih atrakcija, noćnog provoda, akva-parka i predstava sa delfinima, do pravog i mirnog odmora, ako to želite.

Alanju vam svakako preporučujem, kako za porodicu tako i za one koji žele novo, koji žele više i kojima zalazak sunca znači više od pukog odmora.



Ознаке: , , ,


Коментари: Постави коментар

Пријавите се на Објављивање коментара [Atom]





<< Почетна

Архиве

30 март 2008   12 октобар 2008   12 април 2009  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Пријавите се на Постови [Atom]